NAJLJEPÅ A TORTA SA JAGODAMA ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT


Sastojci
Brownie biskvit

3 jaja
233 g secera
116 g brasna
6,6 g vanil secera
5 g praska za pecivo
33 g kakao
83 g tamne cokolade, isjeckane malo krupnije
133 g omeksanog maslaca
1,5 – 2 dl mlijeka za natopiti biskvit


Fromage

450 g bijele cokolade
225 g slatkog vrhnja za slag
450 g slatkog vrhnja za slag
5 listova zelatine
1 limun/lime iscjediti sok

Glazura cokoladno ogledalo

 4 lista zelatine
1,5 dl vode
50 g kakao bez secera ( gorki )
120 g slatkog vrhnja
180 g secera

1 kg svjezih jagoda
malo ostalog bobicastog voca za ukrasavanje

Priprema

Torta nije teska za napraviti. Treba samo odvojiti vrijeme za nju i imati strpljenja za rad sa zelatinom. Biskvit se pece u okruglom kalupu sa prstenom koji se skida. Slaze se na podlogu na kojoj ce biti serviran sa prstenom/krugom koji se moze podesavati za vise velicina, koji se moze bas fino stegnuti oko biskvita kako fromage i na kraju glazura ne bi curila sa strane. Tako dobijete lijep i uredan look torte. Pa da pocnemo sa brownie biskvitom, koji u biti nije onaj klasicni brownie na koji smo navikli da je vlazan u sredini. Ovo je biskvit koji je prilagodjen za pravljenje torti a koji je dosta socan.
Biskvit se pece u okruglom kalupu ( 28 cm ) cije dno prekrijete sa papirom za pecenje, a strane premazete maslacem i pospete sa brasnom. Rernu zagrijati na 175*C. Suhe sastojke prosijte kako bi se zazbile grudvice. Sve sastojke za biskvit, osim cokolade i maslaca stavite u masinu za mjesanje i mjesajte kratko sa K-metlicom samo da se sastojci povezu. Ako nemate masinu posluzice pjenjaca ili spatula.