Sastojci:
tijesto:
400 g Brasna
400 ml Vode
150 ml Ulja
5 Jaja
1 kasika Secera
1 mala kasicia Soli
Ulje za przenje
Agda:
1 Litar Vode
600 g Secera
1/2 Limuna
Priprema:
Staviti vodu,ulje,secer i sol da prokuha. Kad prokuha ugasiti sporet pa dodati brasno i mjesati da bude gusca smjesa. Ostaviti smjesu da se ohladi. Kad se smjesa dobro ohladi stavljati jedno po jedno jaje i mjesati dobro da se smjesa ujednaci.Znaci ne smije biti trag jaja. Moj muz kaze da se smjesa ljepi za ruke i da je najbolje rukama mjesati i to sto duze to bolja smjesa bude. Stavljati smjesu u kalup za tulumbe i praviti zeljene oblike vece ili manje u toplo ulje,nikako previse vruce. Temperatura treba biti manja nikako jaka. Moj muz koristi makaze da ih sjece. Prziti ih nekoliko munuta da dobiju lijepu zuckastu boju.
Pazite da vam ne izgore. Napraviti agdu tako sto ce te staviti vodu,secer i limun da se kuha sve dok se secer ne ukuha.Agda je gotova kad polako klizi sa kasike.Ostaviti agdu da se ohladi. Vruce tulumbe tj. iz tave stavljati u hladnu agdu. Ostaviti nekoliko minuta pa ih onda stavljati u zeljenu posudu. Tulumbe trebaju da budu tvrde s vana a malo vise prazne i mekane iznutra. I jos nesto, u ovaj recept ne ide prasak za pecivo tako da znate da nisam zaboravila da ga stavim u stastojke. Znaci ulje zagrijati pa smanjiti temperaturu jer ulje nesmije biti niti previse vruce niti hladno. Isto tako koristite makaze da ih sjecete. Tulumbe bi se trebale same okrecati kad se prze u ulju ali mozete i vi s vilicom okrenuti ih da ne izgore. Jos nesto ako zelite sladu agdu dodajte vise secera.
Tags:
Recepti