ŠTRUDLA SA MAKOM! DIŠE I MIRIŠE… CEO KOMŠILUK ZNA KAD PEČEM ŠTRUDLU…


Sastojci
Testo (za 3 lista štrudle):

900 gr brašna
1 kom kora i sok limuna
3-4 kom jaja
1 kašičica soli
4 -5 dl mleka
50 gr kvasca
2 kašike šećera


Nadev:

600 gr mlevenog maka
400 gr šećera
4-5 dl mleka

Priprema

U mlako mleko sa šećerom potopiti kvasac i ostaviti da nadođe. Mleko za poparavanje maka staviti sa šećerom da provri. U mleveni mak postepeno nalivati vrelo mleko i promešati. Proceniti koliko je dovoljno mleka da se masa mnogo ne razredi, ali ne treba ni da bude gusta. Ostaviti da se masa ohladi do nadevanja testa. U prosejano brašno izmesati so, dodati jaja, sok i nastruganu koricu limuna, mleko sa nadošlim kvascem, pa zamesiti meko glatko testo. Ostaviti testo, prekriveno krpom, da naraste.
Naraslo testo podeliti na 3 dela. Svaki deo blago premesiti, oblikujući lopte. Prekriti krpom da ponovo naraste. Naraslu loptu testa rastanjiti oklagijom na 2-3 mm debljine, u obliku pravougaonika, dužine pleha u kojem će se peći štrudla. Rastanjeno testo premazati trećinom poparenog maka, a obod testa od 1 cm ne premazivati. Uviti rolat po dužoj strani, tako da slojevi testa budu zbijeni. Urolani list štrudle preneti u uljem podmazan pleh i isti postupak ponoviti i sa ostalim lopticama testa, vodeći računa da imeđu listova štrudle i uz zidove pleha ostane dovoljno praznog prostora za narastanje testa. Prekriti krpom pleh sa štrudlom, pa ostaviti da dobro naraste u plehu. Peći u zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta na 180`C. Po potrebi prekriti štrudlu alu folijom da ne pregori gornja strana. U činijici razmutiti kašiku šećera sa malo vrele vode, pa premazati par puta gornju površinu vruće strudle, da dobije lep sjaj.