TUFAHIJE....RECEPT JEDNE BOSANKE....ZNAM DA SE MNOGIMA SVIĐA OVAJ SLATKIŠ PA DIJELIM VAM OVAJ RECEPT


SASTOJCI

  • 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
  • 200 g šećera
  • 80 g oraha
  • 1 bjelance

  • 1 limun
  • 1 Šlag hit Dolcela
  • 1 l vode
  • 2 Vanilin šećera Dolcela

PRIPREMA

Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi. Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom. Prije posluživanja na tufahije stavite po žlicu šlaga. Umjesto jabuka možete koristiti kruške.