STARINSKI KOLAČ NAŠIH BAKA – DAN I NOĆ: Što duže stoji to je lepši



Sastojci:

Za koru:

  • 200 g putera
  • 100 g kristal šećera
  • 5 jaja
  • 15 kašika brašna (300 g)
  • 100 ml mleka
  • 2 kašike kako praha

Za fil:

  • 200 g putera
  • 140 g kristal šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 150 ml mleka

Priprema:

Omekšali puter umutiti sa šećerom da postane penast. Žumanca odvojiti, dodati ih u puter, pa još jednom sve umutiti. Zatim postepeno dodajte brašno, sve vreme muteći, a potom i mleko. Belanca odvojeno umitite da dobijete čvrst šlag, a zatim sve zajedno sjedinite. Smesu podelite u dva jednaka dela, a u jednu polovinu dodajte kakao prah. Kore pecite u plehu dimenzija 30×20 na 180 stepeni oko 15 minuta. Dok se kore peku možete da pripremite fil. Puter, šećer i čokoladu stavite u šerpu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se potpuno ne rastopi. Vodite računa da često mešate da vam ne zagori. U rastopljenu smesu dodajte mlevene orahe i sve lepo sjedinite. Na tacnu prvo stavite svetlu koru, zatim je premažite jednom polovinom fila. Preko stavite tamnu koru i premažite je ostatkom fila. Kolač po želji pospite mlevenim orasima. Kada se prohladi secite ga na kocke i služite.

(Aurora recepti)



Post a Comment

0 Comments