KOLAČ KOJI SAM PRAVILA 2 PUTA OVE SEDMICE…BRZ I JEDNOSTAVAN


SASTOJCI

Biskvit

4 jaja

4 žlice šećera

4 žlice glatkog brašna

pola praška za pecivo

3 žlice kakaa

1 dcl mlijeka

1 dcl ulja

Krema

1 kompot od višanja bez koštica (680 g neto, 340 g ocijeđene mase višanja)

2 pudinga s okusom vanilije

5 žlica šećera

Šlag

0,5 l vrhnja za šlag

2 žlice šećera

2 učvršćivača za šlag (Kremfix, Šlagfix i slično)

POSTUPAK

Priprema višanja

Višnje iz kompota ocijediti.

Od ocijeđenog soka odvojiti 5 žlica i dodati malo likera od višanja (može i ruma).

Biskvit

Pećnicu staviti grijati na 180 stupnjeva.

Odvojiti bjelanjke i žumanjke.

Električnom mješalicom od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg.

Dodati šećer, žumanjke, brašno, prašak za pecivo, mlijeko i ulje te sve dobro izmiješati.


Dodati kakao i ponovo izmiješati.

Lim za pečenje (unutarnje mjere 35×22 cm, visoki) premazati maslacem i posuti brašnom.

Izliti pripremljenu smjesu i ravnomjerno ju rasporediti.

Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15 minuta.

Izvaditi iz pećnice.

Krema

U sok od kompota dodati vode kako bi se ukupno dobila 1 litra tekućine.

Od ukupne količine izdvojiti koliko je potrebno da se razmuti puding.

Staviti kuhati.

Dodati šećer i razmućeni puding i nastaviti kuhati uz stalno miješanje.

Smjesa je gotova kada postane želatinasta – od ružičaste tijekom kuhanja postane tamno crvena, prozirna, želatinasta.

Dodati ocijeđene višnje i lagano promiješati.

Pečeni biskvit nakapamo s prethodno odvojeni sokom i likerom.

Izlijemo prethodno napravljenu smjesu s višnjama i ravnomjerno rasporedimo.

Kolač ostaviti da se potpuno ohladi, 30-60 minuta.

Šlag

Vrhnje za šlag izliti u posudu za miješanje i miješati električnom mješalicom.

Nakon 20-30 sekundi miješanja, dodati šećer i učvršćivače za šlag i do kraja izmiješati.

Šlag ravnomjerno rasporediti po kolaču.

Staviti u hladnjak do sutradan ili najmanje 2 sata.


Post a Comment

0 Comments