– 2 litra mlijeka
– 1 kašika jogurta
– 2 kašike sirila
– Pola kašikice soli
PRIPREMA:
Mlijeko zagrijte do 30 stepeni sa povremenim mješanjem da se fino i ravnomjerno ugrije.
Skolonite sa šporeta, pa dodajte jogurt sa kašikicom mlijeka pa dobro izmješajte.
Tako poklopite i ostavite neka stoji na sobnoj temperature oko sat vremena.
Kada je odstojalo dodajte sirilo pa dobro izmješajte i ostavite na sobnoj temperature neka stoji preko noći.
Kada je prenoćilo isjecite usireno mlijeko na kocke. Neka tako stoji petnestak minuta pa procjedite kroz gazu i neka se okapi još 2-3 sata.
Sirutku koja je ostala sačuvajte. Tako sve premjestite na hladno mjesto i sutradan razmotajte sir i u posudi ga izmješajte sa pola kašikice soli.
Uzeti plitku cjediljku i na dno stavite gazu pa sipajte sir i prekrite ga gazom I pritisnite nečim teškim.
Tako ostaviti preko noći na hladnom.
Isjecite sir na kocke pa prelijte sirutkom koju ste sačuvali i ostavite u frižider.
0 Comments