Biskvit:
7 kom bjelanaca (L veličina)
160 g šećera
200 g mljevenih oraha
30 g hjebnih mrvica (prezle)
60 g mekog (glatkog) brašna
6 g Dr. Oetker praška za pecivo
18 komada petit keksa
mlijeko za natapanje keksa
Fil:
7 kom žumanaca (L veličina)
4 vrećice Dr. Oetker original pudinga
s okusom vanilije
230 g šećera
1 l punomasnog mlijeka
200 g maslaca sobne temperature
1 vrećica Dr. Oetker finesse arome
bourbon vanilije
100 g čokolade (mliječna i
čokolada za kuhanje)
Krema za ukrašavanje:
200 g mliječne čokolade
100 g čokolade za kuhanje
270 ml slatkog vrhnja (biljno)
150 g krem sira ili mascarpone sira
Izrada:
Prvo pripremiti fil… U posebnoj posudi pomiješati u smjesu bez grudvica puding, šećer i žumanjke sa 1.5 dl hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijavati u odgovarajućoj šerpi na jačoj temperaturi. Dio vrućeg mlijeka prvo dodati u smjesu sa pudingom i žumancima i promiješati, a zatim tu smjesu sipatu u šerpu sa ostatkom mlijeka i zakuhati gust fil bez grudvica uz stalno miješanje. Smaknuti sa šporeta, površinu krema prekriti prozirnom folijom i staviti na hlađenje.
Dok se fil hladi pripremiti biskvit… Pleh dimenzija 42×32 podmazati masnoćom i obložiti pek papirom.
Miksati bjelanjke i kad zapjene postepeno dodati šećer uz miksanje. U umućen šaum dodati mljevene orahe, prezle, brašno i prašak za pecivo pa sve izmiješati ručno silikonskom špatulom.
Kad se fil ohladio dodati mu maslac sobne temperature i dobro izmiksati u jednoličnu masu bez grudvica.
Fil podijeliti na dva jednaka dijela i u jedan dodati aromu bourbon vanilije, a u drugi otopljenu čokoladu na pari. Svaki od filova još jednom dobro izmiksati.
Na tanjir ili podlogu za torte staviti pomjerljivi obruč za torte, obložiti ga acetatnom folijom ili pek papirom i redati slojeve sljedećim redoslijedom: cijeli biskvit; vanilija fil; petit keks natopljen u mlijeku; čokoladni fil; biskvit sastavljen od dvije polovine; vanilija fil; petit keks natopljen u mlijeku; čokoladni fil (2 kašike fila ostaviti za premazivanje posljednjeg biskvita); cijeli biskvit premazan sa ostatkom čokoladnog fila.
Površinu torte prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje najmanje 6h ili preko noći.
Za kremu za ukrašavanje čokolade preliti slatkim vrhnjem i zagrijavati na umjerenoj temperaturi uz miješanje dok se sva čokolada ne otopi. Prohladiti 10 minuta i dodati u smjesu i krem sir sobne temperature. Sve dobro promiješati ručno, silikonskom špatulom. Ostaviti na hlađenje u frižider ili zamrzivač.
Ohlađenu tortu premazati čokoladnom kremom za ukrašavanje. Od ostataka biskvita i kreme za ukrašavanje napraviti kuglice… Biskvit izmrviti što sitnije, dodati mu 15 komada mljevenog petit keksa, 50 g malsaca i 2 velike kašike čokoladne kreme za ukrašavanje. Formirati kuglice i uvaljati ih u čokoladne mrvice. Rasporediti po torti.
Prijatno!
0 Comments